Neden AMD?

Neden AMD?

İntel işlemcilerin AMD işlemcilerden daha iyi performans gösterdikleri tezine nasıl ulaştınız bilmiyorum ama aralarındaki AMD lehindeki mimari farklılıkları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

1. Bellek yöneticisi AMD sistemlerde CPU içinde, Intel sistemlerde kuzey köprüsünde bulunur. Bu durum AMD işlemciye Intel işlemciler karşısında olumlu performans farkı yaratır.

2. Intel işlemcilerde bellek veriyolu FSB üzerinden çalışır ve sistem veriyolu ile ortaktır. İşlemci ne olursa olsun bellek hızı değişmez ve kuzey köprüsüne bağlıdır. 800 mhz destekleyen bir kuzey köprüsüne ve 3 ghz bir işlemciye 3000 mhz bellek de bağlasanız fark etmez yine 800 Mhz çalışır, aşağısı çalışmaz. AMD işlemcileri ise farklıdır. Bellek kontrolcüsü kuzey köprüsünde değil CPU içindedir. Hızı bellek kontrolcüsü değil belleğin kendisi belirler. Bellek veriyolu hızı (533,800,1066 Mhz) diye bir kavram yoktur. Bellek ne kadar hızlı ise yaklaşık o hızda çalışabilir. AMD için 3000 Mhz bir CPUya 3000 Mhz bellek bağlarsanız 3000 Mhz çalışır.

3. Sistem veriyolu Intel işlemcilerde birleşiktir ve FSB denir. Tüm sistem iletişimi bu yoldan olur. AMD için ise sistem veriyolu (FSB) diye bir kavram yoktur. Bellek ayrı diğer bileşenler ayrı yola sahiptirler. Diğer bileşenlerin kullandığı yola Hypertransport denir. Bu yol bellek tarafından kullanılmadığından AGP-PCIe, USB, FireWire, IDE, PCI vb bileşenler ile birden çok CPU soketi içeren anakartlarda CPUlar arası iletişimde kullanılır. (Intelde yoktur) Bu nedenle AMD sisteminde sistem veriyolu darboğazı diye bir şey sözkonusu olamaz. Bu durum 2 ve 4 cekirdekli Intel sistemlerde çok rahat görülmektedir. 4 çekirdek 2 çekirdekten multithread işlemlerde mantıken %70-90 hızlı olmalı ama öyle değil.(çekirdekler arası iletişim ve eşgüdüm işleri için harcanan performans hariç) %40-45 zor fark çıkıyor. Bellek yoğun işlerde işe %15-20 kadar ancak. Bu da 4 çekirdek için FSB yolunun kesinlikle çok yetersiz kaldığının açık bir göstergesidir. Bellekten beslenemeyen, sisteme yeterince ulaşamayan çekirdekler boş boş yatıyor.

4. Intel büyük level-2 cache kullanır zira işlemcinin bellek performansı düşüktür. Bu nedenle bellek erişimini en aza indirmeye bunu da level-2 cache boyutunu büyüterek yapmaya çalışmaktadır. Bu intelin bir tercihi değil mecburiyetidir. Ortak FSB ve harici bellek kontrolcüsünü değiştirmeden verimli bellek erişimi yapamayacağından mümkün olduğunca çok veriyi cachede tutmaya çalışmaktadır. İşte intel işlemcilerin AMD’ye göre daha pahalı olmasının sebebi de budur. Aradaki farkı kapatabilmek için Intel daha çok transistor kullanmak zorunda kalmaktadır. Fazla transistör fazla ısınma demektir ve bu da tasarımı iyice zorlaştırır. Intel’in sürekli daha mikro tasarımları zorlamasının (65 nm, 45 nm …) sebebi de budur. Bu da bir tercih veya ilerleme değil bir mecburiyettir. AMD 64 işlemcilerde bellek performansı intele göre çok yüksek, bellek erişimi daha hızlı ve ayrıca bellek veriyolu özel olup diğer bileşenlerle paylaşılmadığından AMD daha küçük cache ile aynı performansı alabilir. Daha az fakat daha çok kullanılan verileri tutarak yeterli bellek performansına ulaşır. Daha küçük cache daha basit tasarım, daha basit ve etkili adres eşleme mantığı ve daha az transistör, daha az ısınma demektir.

Sonuç:

AMD tasarımı ve platformu daha ileri teknolojiye sahiptir. Ancak intel daha üstün üretim teknlojisine sahiptir ve aynı silikona daha fazla transistör sığdırarak (daha karmaşık yürüme birimleri ve büyük cache) ve yüksek frekans sayesinde açığını kapatmaktadır. Platformu ise AMDye göre oldukça geridir. (FSB-Hypertransport, ayrı bellek, bellek kontrolü, soket yapısı vs)

AMD cache miktarı küçüktür ve daha az transistör kullanabilmekte (daha basit yürütme birimleri) ve daha düşük frekanslara çıkabilmektedir.


Not: Intel en sonunda bu işin sonunun iyiye varmayacağını görerek i7 işlemcilerde bellek yöneticisini işlemci dışına çıkardı. Eee aklın yolu bir zaten…